Šampānietis Jaunajā gadā

By | 19.02.2015

Grūti ir iedomāties Jauno gadu bez šampānieša pudeles. Šis dzēriens mums asociējas ar kaut ko priecīgu, gaišu, tāpēc, lai skaisti atzīmētu Jaunā gada sagaidīšanu, uz galda ir jābūt šampānietim.

Lai svētki izdotos, šampānietim ir jābūt labas kvalitātes, tāpēc to vajag izvēlēties ļoti rūpīgi. Veikalos ir ļoti liela šampāniešu marku un ražotāju daudzveidība, kurā ir viegli apmaldīties. Ar pirkumu nevajag steigties, nevajag uzreiz pirkt pudeli, kura jums vizuāli ir iepatikusies un kuras cena jums liekas pievilcīga, vajag ļoti rūpīgi iepazīties ar informāciju, kura ir norādīta uz pudeles.

Pirmais, kam ir jāpievērš uzmanību ir pudele. Īsto šampānieti nepilda caurspīdīgās pudelēs, tāpēc ka stikls laiž cauri gaismu un tas slikti iespaido dzēriena īpašības un kvalitāti. Šampanietis, kurš ir iepildīts gaišās pudelēs veido savienojumus ar gaismu, rezultāta šampānieša garša kļūst rūgtena, šampānietis kļūst dzeltens un paliek vecs. Tumšā pudelē „dzirkstošais ” dzēriens vienmēr būs labas kvalitātes, jo tas saglabās šampānieša īpašības.

Etiķete uz pudeles kalpo ne tikai pircēju pievilināšanai un pudeles rotāšanai, bet ir svarīgs informācijas gūšanas veids. Diemžēl, kādreiz tā ir uzrakstīta ļoti sīkiem burtiem. Ja ir uzrakstīts „dabīgs”, tas nozīmē, kā šampānietis ir labas kvalitātes. Vēl ir jābūt norādītam, kāda vīnogu šķirne ,gatavojot dzērienu, ir izmantota un kādā valstī tas ir ražots. Lasot frāzi „ar saldinātājiem” vai „aromatizatoriem” pircējam ir jākļūst uzmanīgam, jo īstais šampānietis tādas vielas nesatur.

Labam šampānietim ir īss realizācijas termiņš. Pirms svētkiem veikalu priekšējos plauktos parasti novieto pudeles, kurām ātri beigsies realizācijas termiņš. Iepērkoties, tam jāpievērš uzmanība, jo tādam dzērienam var būt nepatīkama garša un tas var izraisīt saindēšanos, neriskējiet ar savu veselību.

Korķis ir ļoti svarīga šampānieša sastāvdaļa. Ir ļoti svarīgi, lai korķis būtu izgatavots no dabīga materiāla, jo tad, tas hermētiski noslēgs pudeles kakliņu. Tas neļaus šampānietim saskarties ar ārējo vidi. Nepērciet šampānieti, kurš ir aiztaisīts r plastmasas korķi, pērciet pudeli, kura ir aiztaisīta ar dabīgā materiāla korķi, tā daudz hermētiskāk noslēgs pudeli, tā nereaģēs ar gaisu un šampānietis neiegūs nepatīkamu, skābu garšu.
Pirms pasniegšanas šampānietis ir jāatdzesē līdz plus 7 – 9 grādu temperatūrai. Atdzesēt var ledusskapī vai spainītī ar ledu. Šampānieti nevajag dzesēt saldētavā un ilgi uzglabāt to saulainā un siltā vietā. Pudele jāatkorķē ļoti uzmanīgi, bez „šāviena”. Vispirms atbrīvojiet pudeli no folija, noņemiet stieples, tad ar vienu roku turiet korķi, ar otru grieziet pudeli, turiet to 45 grādu leņķī, kamēr korķis pats iznāks no pudeles kakliņa. Atkorķētu šampānieti var aizkorķēt atkal.

Šampānieti jādzer no pokāliem ar gludām sieniņām. Vajag, lai tie būtu caurspīdīgi, šauri un augsti, kā konuss, kurš uz augšu pakāpeniski paliek platāks un tad atkal šaurāks. Jāpiepilda 2/3 glāzes – lēnām un divos piegājienos. Augšējai pokāla daļa ir jābūt tukšai, tur koncentrēsies visas aromātiskās vielas un mēs varēsim sajust un izbaudīt šampānieša garšas buķeti.

Dzerot pus-sauso šampānieti galdā tiek pasniegti augļi, suflē, bizē, nesaldi cepumi. Saldo un pussaldo šampānieti lieto kopā ar desertiem. Jāatceras, ka ir uzkodas, kuras nesader ne ar vienu no vīniem. Neder: tomāti, ķiploki, etiķis, asās mērces, tāpat arī nav ieteicamas pārāk saldas, asas un skābas uzkodas. Nav ieteicams, dzerot šampānieti uzkost šokolādi, valriekstus, citrusaugļus vai sarkano gaļu.

Ceram, ka šie padomi ļaus jums izbaudīt brīnišķīgo dzērienu – šampānieti!

PS: ja tev jaunajā gadā pietrūkst naudas šampānietim, vari izvēlēties pakalpojumu kredīts ar sliktu kredītvēsturi un saņemt aizdevumu pat tad, ja tev ir sabojāta kredīt-vēsture!